Vi kan betong. Sedan 1932 har vi producerat och levererat färdig betong till Stockholm och övriga Sverige. Här hittar du några exempel från vår kunskapsbank.
Vad undrar du över? Har du några frågor om betong? Hör av dig till oss så hjälper vi dig. Välkommen!
För att minska klimatpåverkan i byggandet har NCC valt att arbeta med Betongindustri i projektet för att optimera den platsgjutna konstruktionen, samt att använda betong med mindre klimatpåverkan än traditionell betong.
När dygnsmedeltemperaturen faller under +5°C anses den så kallade betongvintern ha anlänt. Betongvintern är därmed oftast betydligt längre än det vi vanligen kallar vinter. Här finns tipsen om vad du bör göra.
Mats Emborg, chef för Forskning och utveckling på Betongindustri ger oss en inblick i svenska innovationer och vad historien kan lära oss om framtidens byggmaterial.
Sedan juni 2022 är fem av Betongindustris fabriker certifierade av Concrete Sustainability Council (CSC) på nivån silver. CSC-certifieringssystemet används för att bedöma betongfabriker, cementfabriker och ballasttäkter. Certifieringen syftar till att främja hållbar betongtillverkning och möjliggöra välgrundade beslut i byggandet.
BI Distant är ett mätverktyg där betongbyggaren via trådlös teknik får information om bland annat betongens hållfasthetsutveckling direkt till datorn eller mobiltelefonen.
Betongen har många egenskaper som gör den till ett hållbart byggmaterial. Den ger konstruktioner som är hållfasta och beständiga. Hus som står emot extrema väder. Vägar och järnvägar som håller ihop och länkar samman människor i städerna. Sjukhus, skolor och infrastruktur som är grundfunktioner i vårt samhälle.
Betongen har också en värmetröghet som är nyckeln till minskad energiförbrukning. Den absorberar värme under dagen som sedan avges långsamt under natten. På så vis regleras inomhustemperaturen på ett effektivt sätt.
Karbonatisering har traditionellt setts som en skademekanism. Under senare år har dock karbonatiseringens positiva effekt med reducering av koldioxid i atmosfären framkommit alltmer.
Nu kan dessutom Betongindustri presentera en verifierad metodik för att beräkna hur stor effekten är.
Behöver du klimatdeklarera ditt projekt och undrar hur man gör? Här följer en kort beskrivning av hur det går till att miljödeklarera betongen i byggprojekt.
Det är enklare än du tror att minska ditt klimatavtryck. Bara genom att välja rätt golv från början kan du använda en klimatförbättrad betong eller betong med högre VCT (vattencementtal) och därmed avsevärt minska koldioxidutsläppen.
Betong har funnits mycket länge, faktiskt redan under romarriket. Det är ett byggmaterial med en mängd fördelar och ändå är det så enkelt. Det tillverkas av berg, grus och cement som mest består av kalksten.
Betong består alltså av ämnen som finns i naturen och egenskaperna påminner om naturstenens. Det innebär att det går att återvinna betong. Närmare bestämt 100 procent - oftast i form av fyllnadsmaterial. Betong håller också väldigt länge. En byggnad i betong håller långt mer än 100 år. Dessutom bibehåller betongen sina egenskaper utan större krav på underhåll. Det är inte märkligt att betong är väldens mest använda konstruktionsmaterial, för det används inom alla områden: bostäder, broar, tunnlar, dammar och vägar. Det är bland annat betongens höga hållfasthet och formbarhet som är dess fördel, men till det kan man också lägga de estetiska möjligheterna där i princip bara fantasin sätter gränser.
Betong kommer därför alltid spela en viktig roll i samhällsbyggandet. Till våra produkter