Plastiska krympsprickor...

...undvik dess uppkomst genom att vårda din betong. Ett bra sätt är vattendimma med högtrycksspruta som håller ytan fuktig.

Säsongstipset: varför blir det sprickor i betongen?

Väder och vind påverkar hanteringen av betong och de olika årstiderna bjuder på olika utmaningar som är bra att känna till.

På våren är det inte bara löven som spricker. Det är även högsäsong för så kallade plastiska krympsprickor när man lägger ut betong. Det vill säga sprickor som bildas under de första timmarna när betongen är i sin plastiska fas. Det är flera faktorer som spelar in:

– Under våren är den relativa luftfuktigheten fortfarande låg samtidigt som det börjar bli varmare när solen ligger på och avdunstningen ökar. Och om det dessutom blåser så blir avdunstningen från betongytan ytterligare förhöjd. Det kan leda till krympsprickor, säger Jonas Axeling, marknadschef på Heidelberg Materials Betong Sverige.

Men om man är medveten om detta så går de plastiska krympsprickorna att förebygga.

– De första timmarna är avgörande, då är det viktigt att sätta in rätt åtgärder i tid, säger Jonas Axeling.

Den här typen av sprickor uppkommer i den fas som kallas plastisk, när betongen ännu inte byggt upp någon hållfasthet, normalt 2-10 timmar efter att du lagt ut den.

Vattendimma förebygger sprickor

– Sprickorna kommer de första timmarna och många väntar för länge med att sätta in de åtgärder som krävs, säger Jonas Axeling.

Genom att sköta efterhärdningen av din betongyta kan du i de flesta fall undvika krympsprickor helt.

Det finns några saker du kan göra, bland annat:

Det handlar om att vattnet inte ska lämna betongen för snabbt för då skapas ett undertryck i betongen som resulterar i att betongen vill dra ihop sig. Och det kan leda till att sprickor bildas.

Utmaningen är att åtgärderna kan vara svåra att genomföra i praktiken eftersom de bör sättas in redan inom någon timme då betongen fortfarande är mjuk. Täckning kan därmed vara svår.

– Den åtgärd som i stort sett alltid kan sättas in är att dimma med vatten. Sedan täcker du så snart ytan medger.

Det enklaste sättet att skapa en dimma är med en högtrycksspruta upp i luften så att du håller ytan fuktig, men inte mer. En svag dimma, inga vattenpölar.

Risken störst på stora ytor

Krympsprickor kan uppkomma på i stort sett alla ytor, som industrigolv, villaplattor, garageplattor och brobaneplattor för att nämna några. Särskilt allvarligt är det på till exempel garagegolv eller brobaneplattor där bilarna kan ta med sig tösalt från saltade vägbanor. När saltvatten sedan sipprar ner i sprickorna korroderar armeringen och livslängden minskar.

– Du kan även välja betongsorter vars egenskaper medför mindre risk för sprickbildning. Därför brukar jag rekommendera att ta ett samtal med din tekniska säljare för rådgivning kring betongval och vad som passar just ditt projekt, säger Jonas Axeling.

Välkommen till teknisk kundservice och försäljning

Våra tekniska säljare och rådgivare hjälper dig med detaljberäkningar och ökar din precision och trygghet i valet av betongprodukt.

 

Hör av dig!

Beställ betong här

Att beställa betong kan verka enkelt, men det är många parametrar som spelar in. 

Beställ
Exempel på sprickor

Närbild på sprickor. Exempel på sprickor

Genom att sköta efterhärdningen av din betongyta kan du i de flesta fall undvika krympsprickor helt.  Det finns några saker du kan göra, bland annat: • Täcka direkt efter gjutning • Tillföra vatten genom dimma med högtrycksspruta • Om möjligt skydda mot solinstrålning som värmer upp och torkar ur betongytan

Tillför vatten med högtrycksspruta . Genom att sköta efterhärdningen av din betongyta kan du i de flesta fall undvika krympsprickor helt.
Det finns några saker du kan göra, bland annat:
• Täcka direkt efter gjutning
• Tillföra vatten genom dimma med högtrycksspruta
• Om möjligt skydda mot solinstrålning som värmer upp och torkar ur betongytan