Klimatförbättrad betong självklart val för NCC

Mitt i centrala Stockholm, på Sergelstorg, gjuter NCC med Betongindustris klimatförbättrade betong BIO 30, en C40/50. Den reducerar koldioxidutsläppen med hela 40 procent. 

– Vi ska uppnå miljöcertifiering silver. Att välja BIO 30 var ett alldeles ypperligt tillfälle för just det här projektet. Betongen håller en mycket hög kvalitet, säger Martin Florin, arbetsledare på NCC. 

NCC renoverar 5:e Hötorgsskrapan till förmån för det nya digitala kulturcentret Space, på uppdrag av AMF Fastigheter. Uppdraget är en om- och tillbyggnation av de tre nedersta våningarna i 5:e Hötorgshuset närmast Sergels torg, motsvarande 5 000 kvadratmeter. 

– Det finns otroligt många recept på betong. BIO 30 är bäst i klassen vad jag känner till. Vi har även valt ett relativt lågt vtc (hållfasthet) för den här gjutningen av cirka tio kubikmeter, så att uttorkningstiden snabbas på, förklarar Martin.

Betongindustris BIO 10-20-30-40 ger en mindre klimatpåverkan än konventionell betong, med upp till 40 procent lägre koldioxidutsläpp, men bibehåller samma goda kvalitet.

– Det är första gången vi använder klimatförbättrad betong. Den verkar inte bete sig annorlunda än de betongblandningar vi använt tidigare, så det hela känns lite spännande, säger Martin Florin. 

NCC arbetar målmedvetet med att hitta klimatsmarta lösningar i byggandet genom att bland annat minimera utsläppen från produktionen.

– Det här är ytterligare ett bra exempel på hur vi kan bidrar till en bättre miljö. Det gynnar alla. Jag tänker på våra efterlevande, barn och barnbarn. På så sätt är det kul att få vara med och driva utvecklingen framåt, framförallt i ett sådant här spektakulärt projekt. Det är verkligen ett steg i rätt riktning, säger Martin Florin. 

I dag har samtliga av NCC:s projekt någon miljöcertifiering. De flesta beställare kräver också det. 

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att använda klimatförbättrad betong i flera projekt. Utan tvekan. Och Betongindustri är fantastiskt bra att jobba med. De levererar alltid i tid och med god kvalitet. Det är enkelt och kul att jobba med dem, avslutar Martin Florin.  

  • FAKTA 
  • Uppdrag: Renovering av 5:e Hötorgshuset.  
  • Byggentreprenör: NCC i en utförandeentreprenad i samverkan. 
  • Uppdragsgivare: AMF Fastigheter 
  • Space skapar en naturlig mötesplats för den digitala generationen. Här samlas e-sport, musik och content creation, de viktigaste delarna av den digitala kulturen, under ett och samma tak.
  • BIO 1-2-3:  
  • Bio 10 = 10 % mindre koldioxidbelastning.
  • Bio 20 = 25 % mindre koldioxidbelastning.
  • Bio 30 = 40 % mindre koldioxidbelastning.

Läs mer om BIO 10-20-30-40