Samarbete nyckeln till kraftigt reducerade koldioxidutsläpp
Ett nyligen publicerat examensjobb visar att det krävs samarbete mellan alla aktörer i byggprojekt för att åstadkomma klimatförbättrande åtgärder.
Det är Viktor Hellström och Erik Bennermark vid Lunds Universitets avdelning för Byggnadsfysik som kommer till denna slutsats i sitt examensjobb – Klimatsmart betongbyggande – som de presenterade tidigare i år.
I sitt arbete har de analyserat Helsingborgshems bostadsprojektet, Kvarteret Kungsörnen i Helsingborg, till vilket Betongindustri varit betongleverantör och NCC varit entreprenör.
Arbetet i korthet
I examensjobbet har Viktor och Erik undersökt alla involverade aktörer och deras individuella möjligheter att påverka betongstommens klimatavtryck.
- ► Rapporten visar då att det viktigaste momentet att utreda i projektet var den föreskrivna betongen.
Fler slutsatser
Till att börja med är det väsentligt att inte använda sig av betong med högre hållfasthetsklass än nödvändigt.
Detta uppnåddes i projektet genom att dimensionera varje byggdel separat efter gällande förutsättningar och laster.
Betongvalet diskuterades sedan med Betongindustri, som gjorde att föreskrifterna kunde justeras ytterligare för att tillåta användandet av det alternativet med lägst klimatpåverkan utan att kompromissa med önskade egenskaper i den färdiga konstruktionen.
Klimatförbättrad betong
Alla typer av betong kan klimatförbättras oavsett hållfasthet, men en betong med högre hållfasthet genererar alltid en högre klimatpåverkan än en betong med lägre.
Även de övriga åtgärderna i projektet ledde till klimatreduceringar men inte i samma omfattning.
Resultaten från beräkningarna i fallstudien visar att klimatpåverkan från betongstommen i Kv. Kungsörnen har reducerats med cirka 40 % relativt det sammanställda referensfallet.