Ung, ambitiös och nyfiken – Max kan få årets pris Ung & Tung
Inför Betonggalans tioårsjubileum den 21 november 2019 har Max Lindeskog, fabrikschef på Betongindustris Hammarbyfabriken i Stockholm blivit nominerad till priset Ung & Tung. Men redan den 12 september ska Max imponera på juryn på Kunskapsdagen i Bryggarsalen i Stockholm. Där får han chansen att presentera sig själv och berätta varför just han ska vinna priset.
Vad gör en fabrikschef på en betongfabrik?
– Jag ansvarar för allt som rör produktionen. Det som skiljer vår fabrik från andra är att vi har öppet dygnet runt. Det gör att jag alltid är tillgänglig och att underhållsarbeten pågår i samspel med produktionen, säger Max Lindeskog.
Hammarbyfabriken där Max Lindeskog är chef har ett strategiskt läge centralt i Stockholm. Här arbetar fem personer i tre skift. Fabriken levererar betong till cirka 40 kunder och lastar ut cirka 300 – 600 kubikmeter betong ut per dag. Den försörjs av värme och varmvatten från fjärrvärmeverket som ligger intill. En annan miljöfördel är att den ligger vid vattnet. Det gör att ballasten till betongproduktionen kan fraktas via transportband direkt till fabriken från Jehanders fartyg vid kajen i Hammarby Sjöstad. En båttransport motsvarar 40 transporter med lastbil och släp.
Hur är du som chef?
– Lugn och inkännande är nog mitt signum. För mig är det viktigt att alla trivs på jobbet. Gör man det ställer man enklare upp för ”laget”. Alla ska kunna vara med och påverka beslut. Vi-känslan är något jag främjar och har bidragit till. Inte bara i vår fabrik utan alla fabriker i närområdet. När den känslan finns är det lättare att slå en signal och be om hjälp vid till exempel leveranskö. Det vi gör för dem gör de för oss.
Varför är just du nominerad?
– Jag är driven. Det märks på mig att jag vill framåt. Jag vågar prova på nya saker och nöjer mig inte med att vara bekväm. Jag har till exempel varit pådrivande i projektet att återvinna betong. Miljöfrågorna är väldigt viktiga för mig och jag visar gärna framfötterna.
Max började som betongbilsförare och blev sedan anställd som processtekniker. Efter att ha gått bredvid sin tidigare chef Christer Brünteson och fått en bra inblick i verksamheten, blev han ställföreträdande fabrikschef. Och när fabrikschefstjänsten sedan blev ledig var det naturligt för honom att ta över rollen som chef och ledare.
"Drömmen är att vara med och starta en helt ny fabrik." /Max Lindeskog
Vad gör du om fem år?
– Något likande skulle jag tro. Jag hoppas att jag har gjort ett större avtryck och att mina idéer används. Jag vill ha Sveriges mest miljöanpassade fabrik. Kanske finns det solceller och laddningsstolpar på fabriken som även gynnar medarbetarna? Drömmen är att vara med och starta en helt ny fabrik, avslutar Max Lindeskog.
- Namn: Max Lindeskog.
- Ålder: 28 år.
- Yrke: Fabrikschef.
- Familj: Sambo, en treåring pojke och en sju månader gammal flicka.
- Bor: På Lidingö.
- Arbetar: Hammarbyfabriken, Stockholm.
- Utbildning: Transportgymnasium.
- Fritidsintressen: Motorsport som enduro, motocross och gatuåkning på sporthoj. Har tävlat i Jetski men ägnar nu större delen åt att snickra på sommarstugan i Norrtälje.
Nominerad av Christer Brünteson, produktionschef Stockholm >>
Max är en ung person som tydligt utmärker sig i sin roll som fabrikschef på Betongindustris största fabrik, Hammarbyfabriken. Han är ambitiös, nyfiken och en lovande person för Betongindustri. Han är omtyckt bland sina kollegor och en förebild som ledare. Han har mycket stor kunskap och förståelse för resursplanering när det kommer till såväl personal som material och logistik.
Max har jobbat som fabrikschef på Hammarbyfabriken i ett år. Hammarbyfabriken har en årlig produktion på ca 100 000 kubikmeter med sex anställda och med 15 – 20 betongbilar som är knutna till fabriken. Fabriken är öppen 24/7 och har en produktmix som är svårslagen. Max med sin framgång har på endast några år blivit en stark nyckelperson på Betongindustri.