Mikael Johansson, Pumpmaskinist

Mikael Johansson, pumpbilschaufför

Mikael bor utanför Malmö. Han har jobbat på Betongindustri sedan 2016 och som pumpmaskinist i 15 år. Pumpbilen han kör har en 56 meter lång kran.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
- Saken är den att inte en dag är den andra lik. Det är det roliga med det här jobbet. Om man ska försöka beskriva en genomsnittlig dag så börjar det med fordonskontrollen. Sen lastas eventuell extrautrustning och jag åker till dagens projekt och pumpar. Hur det går till är olika varje dag. Alla arbetsplatser har olika utmaningar och problemlösningar.

- När jag är klar med utkörningarna tvättar jag bilen och förbereder nästa dags arbete. Det kräver ibland att jag måste köra förbi och titta hur det ser ut, för att planera hur jag ska ställa upp bilen.

Vad är det roliga med att vara pumpmaskinist?
- Det är många saker. Det ett fritt yrke där jag får sköta mig själv. Jag trivs med att vara Betongindustris ansikte utåt och ha många kundkontakter. Varje dag skapar jag nya kontakter, då är det bra att vara social. Sköter man inte jobbet så återspeglas det på hela företaget. På så sätt är man spindeln i nätet. Det trivs jag med.

Vad är det som är bra med Betongindustri?
- Det finns flera styrkor med Betongindustri. Det kanske viktigaste är det stora fokuset på säkerheten, men även att det finns mycket resurser och maskiner inom företaget. Det gör att Betongindustri kan ta intressanta och stora projekt.

Hur blir man pumpmaskinist?
- Det finns ingen speciell bakgrund för det. Jag för min del reparerade jag datorer. Men vid IT-kraschen 2001 förlorade jag jobbet och började köra lastbil istället - jag hade redan C-körkort. Jag såg en annons om att man sökte pumpbilschaufför och på den vägen är det. Själva pumputbildningen får du internt på företaget.

Då Mikael Johansson kör den enda pumpbilen i regionen syd med 56 meter kran, får han åka över stora delar av södra Sverige. Ibland är det Göteborg, en annan dag är det Jönköping. Det har även hänt att han arbetat i Danmark då Betongindustri ingår i HeidelbergCement-koncernen som har företag över stora delar av världen. På ett år kan han köra mellan 2 500 och 3 000 mil.