Sveriges tredje högsta byggnad gjuten med Betongindustris hjälp

Kabeltornet i Karlskrona är den tredje högsta byggnaden i Sverige. Närmare bestämt 150 meter högt. Till det kan man lägga 38 meter under jord – allt i betong från Betongindustri.

Under två månader, maj till juli 2021, levererades nästan 100 kubikmeter betong per dag, vilket motsvarar 15–17 lastbilar.

– Logistiken är det mest utmanande i ett sådant här projekt, säger Anders Knutsson, regionchef på Betongindustri region sydväst. Planering är a och o. I det här fallet var vi dessutom tvungna att ha en reservfabrik redo ifall ordinarie fabrik inte kunde leverera betong av någon anledning.
Reservfabriken behövdes dock aldrig användas och leveranserna fungerade mycket väl; rätt betong levererades i rätt tid och med rätt härdningstid vilket också var extra viktigt i detta projekt.

Glidgjutning extra utmanande

Metoden som användes var nämligen glidgjutning, vilket innebär att varje ny gjutning bygger på den tidigare, vilket i sin tur innebär att det underliggande lagret måste hinna härda lagom snabbt och mycket innan man påbörjar nästföljande gjutning för att på så sätt ”glida upp” formen.
Denna metod gör även att man måste förbereda flera olika betongrecept med olika mängder retarder för att vara beredd på olika härdningstider, som beror på väder och temperatur.

– Det gick bra dock. Det är såklart enklare under denna tid på året, med mindre väderpåverkan, men likafullt hade vi förberett för många olika scenarion. I slutändan var det totalt bara 3–5 olika recept som vi använde, säger Anders Knutsson.

Se filmen

Mer fakta om kabeltornet:

Fakta

 • NKT HV Cables AB

  Byggherre

 • NCC Sverige AB

  Kund

 • 4797,5 kubikmeter betong

  Material

 • 2021

  Färdigställd

 • Genomsnittlig leverans: 88,8 kubikmeter per dag

  Additional facts

Anders Knutsson

Regionchef Sydväst

Heidelberg Materials Betong Sverige AB Fabriksvägen 2
268 73 Billeberga
Sverige

Plats

NKT HV Cables AB Verkövägen 102
37165 Lyckeby (Sverige)

Platser

Mer information genom att klicka på knapparna

Bild NKT Kabeltorn 1 (1).jpg.

NKT-Sky-High-Overview-high-resolution_crop_v2$COR_HV_PIC_.jpg.

NKT_Tornet-2021-05-04$HV_HV_PIC_.jpg.